BAHAN-BAHAN NYA
1. Ikan Keli 3 ekor
Bahan-bahan bumbu
1. Isi (Ubi) cekur 15gm
2. Bawang putih 4 ulas
3. Bawang merah sedang besar 2ulas
4. Cili padi 7 biji
5. Asam keping 1 keping
6. Santan kelapa
7. 4 5 helai daun cekur
8. Sedikit garam
9.Limau nipis 2 biji (Diperah ambil air nya)
CARA-CARANYA
Persediaan ikan keli
Ikan keli yang bersihkan dan dikelar2 Kemudian
digaul garam kunyit dan curahkan perahan air limau nipis (buang hanyir) peram 15 minit sebelum dipangang hingga masak.
Untuk menyediakan bumbu
Isi cekur, bawang putih, bawang merah dan
cili padi ditumbuk lumat dan dicampur ke dalam santan pekat.. Tambah
asam keping dan garam secukup rasa. masak dengan api perlahan hinga sampai mendidih (masak la dah tu) Campurkan
hirisan daun cekur ke dalam kuah.
Ikan keli pangang dah ada bumbu dah siap apa lagi curahkan sajalah bumbu tu keatas ikan keli pangang tadi, dah siap sedia untuk di hidangkan...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan