Aktiviti ramadan 2014 diteruskan untuk program memasak bubur lambuk yang
diadakan diperkarangan dewan SRS TSA pada 19 Julai 2014.
Blog ini untuk mempromosikan program pelancungan,Tempat2 makan sama ada pelancungan dalam negara mahupun luar negara.
Sabtu, 16 Ogos 2014
Pecal Lele Jawa
Kita cuba pulak pecal lele cara jawa pula kali ini...
BAHAN-BAHAN NYA
1. Ikan Keli 3 ekor
Bahan-bahan bumbu
1. Isi (Ubi) cekur 15gm
2. Bawang putih 4 ulas
3. Bawang merah sedang besar 2ulas
4. Cili padi 7 biji
5. Asam keping 1 keping
6. Santan kelapa
7. 4 5 helai daun cekur
8. Sedikit garam
9.Limau nipis 2 biji (Diperah ambil air nya)
CARA-CARANYA
Persediaan ikan keli
BAHAN-BAHAN NYA
1. Ikan Keli 3 ekor
Bahan-bahan bumbu
1. Isi (Ubi) cekur 15gm
2. Bawang putih 4 ulas
3. Bawang merah sedang besar 2ulas
4. Cili padi 7 biji
5. Asam keping 1 keping
6. Santan kelapa
7. 4 5 helai daun cekur
8. Sedikit garam
9.Limau nipis 2 biji (Diperah ambil air nya)
CARA-CARANYA
Persediaan ikan keli
Ikan keli yang bersihkan dan dikelar2 Kemudian
digaul garam kunyit dan curahkan perahan air limau nipis (buang hanyir) peram 15 minit sebelum dipangang hingga masak.
Untuk menyediakan bumbu
Isi cekur, bawang putih, bawang merah dan
cili padi ditumbuk lumat dan dicampur ke dalam santan pekat.. Tambah
asam keping dan garam secukup rasa. masak dengan api perlahan hinga sampai mendidih (masak la dah tu) Campurkan
hirisan daun cekur ke dalam kuah.
Ikan keli pangang dah ada bumbu dah siap apa lagi curahkan sajalah bumbu tu keatas ikan keli pangang tadi, dah siap sedia untuk di hidangkan...
Ahad, 10 Ogos 2014
PECAL LELE
PecaL Lele
bahan-bahan untuk membuat Pecal Lele :
- 2 ekor Lele digoreng
- 250 cc santan hasil parutan 1/2 butir kelapa
Bumbu-bumbu yang dihaluskan :
- 3 buah cabe merah
- 2 siung bawang putih
- 1 cm kencur
- 3 biji kemiri
- Gula dan garam secukupnya
Cara Membuat Pecal Lele :
- Rebuslah santan dicampur dengan bumbu yang dihaluskan hingga berminyak, lalu angkat dari kompor.
- Masukkan Lele kedalam campuran santan sambil ditekan-tekan.
- Jika bumbu sudah meresap, sajikan.
Langgan:
Catatan (Atom)