Sabtu, 11 Oktober 2014

Gambar2 Majlis Korban BKI HTAR 2014 / 1435

















 Majlis Korban anjuran Badan Kebajikan Islam,
Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang
Lokasi majlis "Korban" di adakan di perkarangan surau Al-Syifa HTAR Klg.

LAWATA KE MEDAN INDONESIA 4H/3M Tarihk : 27hb - 30hb Des. 2014

HARI PERTAMA : TIBA DI MEDAN  - BERASTAGI (L,D)

Tiba di Lapangan terbang antarabangsa POLONIA Medan indonesia

Polonia International Airport

Selamat Datang Ke Medan

Disambut oleh pemandu pelancung yang menunggu disana, Dibawa ke Money Changer berlesen untuk menukar duit. Seterusnya di bawa melawat Istana Maimoon

Istana Maimoon

Seterusnya makan tengah hari (Lunh ) di sebuah restoran tempatan. Lepas makan tengah hari perjalanan di terus kan lagi menuju ditinasi seterusnya ia itu Berastagi. Sampai di Berastagi  dan mendaftar di hotel (Check In Hotel). Makan malam (Dinner) di hotel, lepas makan malam aktiviti bebas.
Green Garden Hotel


HARI KE 2 : BERASTAGI  -  PARAPAT ( B,L,D)

Setelah minum pagi di hotel, lawatan pertama ialah melawat  pasar buah-buahan Berastagi ( Central Fruits Market ) boleh membeli buah-buahan, sayur-sayur dan bunga.

Central Fruits Market

  Perjalanan diteruskan lagi menuju Parapat, berhenti seketika di Simarjarunjung, minum teh halia dan makan pisang goreng ( duit poket sendiri)(Personal account).

Simarjarunjung

Perjalanan di teruskan lagi kali ini berhenti sebentar di Air terjun Sipiso Piso sambil melihat kecantikan nya 
Sipiso Piso Waterfall

Tiba di Parapat dan makan tengah hari di restoran tempatan (Lunch at Restoran), Mendaftar masuk Hotel (Check In Hotel) Makan malam di hotel (Dinner at Hotel) Aktiviti bebas.

 Hotel Danau Toba Cottage

HARI KE 3 : PARAPAT - SAMOSIR - MEDAN (B,L,D)

Minum pagi di Hotel,  menaiki Ferry Boat menyusuri Lake Toba selama 45 minit untuk melawat Kampong Tomok melihat Old Grave Stone Of King Sidabutar

 Tomok Village

 Old Grave Stone of King Sidabutar

seterusnya melawat Kampong Ambarita untuk melawat dan melihat kerusi batu buatan King Siallagan.
Chairs Stone King Siallagan

Balik semula Perapat singgah makan Tengah Hari di resturan tempatan ( Lunch at Restoran). Selepas makan tenggah hari perjalanan diteruskan menuju distinasi terahir ia itu Medan melalui Pematang Siantar. Berhenti sebentar di Patent Shop untuk membeli marang makanan buatan tempatan jenama Teng-Teng,Ting-Ting dan lain-lain.

Patent Shop

Tiba di Medan mendaftar di Hotel Madani/Grand Antares (Check In Hotel) makan malam di hotel atau resturan tempatan

HARI KE 4 : MEDAN - DEPARTURE (B)
Kota Medan



Grand Antares Hotel

Madani Hotel


Sarapan pagi di hotel dan seterusnya membeli belah sehingga di maklum untuk pulang ke Lapangan Terbang Internasional POLONIA menuju perjalanan pulang ke KLIA...

Semua perkara-perkara berikut sudah termasuk dalam pakej  :-

- Tiket penerbangan berdasar harga semasa 
- Aiport Taxes ( RPH 200,000)
- Sebotol air mineral dibekalkan setiap hari 
- Minum pagi, Makan Tenggah hari dan Makan Malam
- Perkhidmatan pengangkutan berhawa dingin disediakan
- Sentiasa di iringi oleh pemandu pelancung yang pasih berbahasa Malaysia dan English
- Bayaran tip untuk pemandu pelancung dan pemandu perkhidmatan pengankutan
- Insurance

Peringatan!!
Perkara-perkara seperti Minum,souvenirs,pangilan telipon,cuci pakaian semasa menginap di hotel adalah di bawah tanggungan sendiri.
HARGA SEMUA ITU 
DARI RM 1,350.00

Jika anda berminat untuk turut serta anda boleh menghubungi saya sebelum 30hb Okt.2014  di talian yang tertera diatas.
 (Di permuka Blog)







Khamis, 9 Oktober 2014

Hyderabadi Chicken Biryani

 



Ingredients:

CHICKEN MARINATION
-----

  • Medium Chicken Pieces- 1Kg
  • Small Ginger- 1
  • Garlic- 10
  • Salt
  • Lemon Juice- 2 tsp
  • Yoghurt- 4 tbsp
  • Turmeric Powder- 1/2 tsp
  • Chilli Powder- 1 tbsp
  • Garam Masala- 1 tsp
  • Coriander Leaves- Few
  • Green Chillies- 2

FRIED ONIONS
-----
  • Medium Onions- 5
  • Ghee- 2 tbsp
  • Oil- As required
  • Almonds- 10

RICE
-----
  • Basmati Rice- 4 Cups
  • Bay Leaves- 2
  • Cloves- 5
  • Cinnamon- 2
  • Cardamom- 5
  • Caraway Seed- 2 tsp
  • Salt- As required
  • Lemon Juice- 2 tsp

DECORATION
-----
  • Coriander Leaves - Few
  • Rose Water + Saffron + Food Color - As Required


Fun Facts:

The name biryani is derived from the Persian word berya(n) which means "fried" or "roasted".

The origin of biryani was in the kitchen of Mughal Emperors.

The blending of Mughlai and Andhra Pradesh cuisines in the kitchens of the Nizam, ruler of the historic Hyderabad State, resulted in the creation of Hyderabadi Biryani.

Hyderabadi Biryani is the most famous biryani in India today.

The most famous of all, Hyderabadi Biryani is called the "Kacchi Yeqni" Biryani as both the marinated meat and the rice are cooked together.


A few things to keep in mind while preparing biryani. Use best quality aged Basmati rice, good quality chicken and the best saffron available. Adding oil to the final rice layer will increase taste. Place tawa underneath the pot to reduce burning of rice. Try to include all the ingredients in the video for the ultimate biryani experience :D

H/K: Cik Bee

Disini ada Info :

Kerutuk Ayam/Daging

Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam @ 1kg daging
  • 1 biji santan kelapa (pekat)
Bahan utk kisar
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 10-15 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih
  • 1 peket rempah kerutuk ayam/daging (xingat jenama apa..try cari babas atau adabi)
  • 2sudu besar kerisik
Bahan utk menumis
  • sedikit bunga cengkih, bunga rawang, kulit kayu manis bunga
  • 4 sudu besar cili boh(nak pedas tambah lg)
Cara-cara
  1. kisar bahan yang utk dikisar.. kemudian peratkan dengan ayam..
  2. tumis bahan yang utk ditumis shingga garing..
  3. masukan ayam dan biarkan sehingga ayam itu separuh masak..
  4. kemudian masukan santan, kacau sebati dan biarkan menidih sehingga pekat..
  5. sedia untuk di hidang...selamat mencuba ..hihihiiii..
Asal:

Rabu, 8 Oktober 2014

Nasi Ayam Hainan

 

Bahan-bahan: (Untuk rebusan)
  • 1 ekor ayam (saya guna yang dah siap potong)
  • Garam
  • 4" halia muda | potong 1/4" setiap satu
  • 2 tankai daun bawang | potong 1" setiap satu
  • 1 sudu kecil sesame oil
Bahan Untuk Nasi:
  • 2 sudu besar chicken fat @ 2 Sudu besar Vegetable Oil
  • 3 ulas bawang putih | cincang
  • 1" halia muda | cincang
  • 2 cawan beras | basuh dan rendam 10 minit
  • 2 cawan air rebusan ayam (saya lebihkan sikit/ ikut jenis beras)
  • 1/2 sudu kecil sesame oil
  • 1 sudu kecil garam
Bahan Untuk Sos Cili:
  • 1 sudu besar air perahan limau nipis
  • 2 sudu besar air rebusan ayam
  • 2 sudu kecil gula
  • 2 sudu besar cili sos
  • 4 cili merah & sedikit cili padi (cili padi x letak)
  • 4 ulas bawang putih
  • 1" halia
  • Sedikit garam
Bahan Untuk Sos Ayam:
  • 1 sudu besar minyak garlic (guna minyak zaitun+1 biji bawang putih tumbuk)
  • 1 sudu kecil sesame oil
  • 5 sudu besar light soy sauce
  • 1 1/2 sudu besar gula
  • 3 sudu besar air rebusan ayam
Untuk Hiasan:
  • 1/4 cawan dark soy sauce
  • Sedikit daun ketumbar (tak letak)
  • 1 biji timun


Cara-cara:
  1. Bersihkan ayam dengan menggosok kulitnya dengan garam , luar dan dalam bagi menghilangkan sebarang kekotoran.
  2. Bilas.Lumurkan garam dalam dan luar.Masukkan halia dan batang daun bawang ke dalam ayam.Letakkan ayam ke dalam periuk besar dan isi dengan air setinggi 1 inci menenggelamkan ayam.Panaskan dengan api yang besar sehingga menggelegak.Sebaik menggelegak, perlahankan api bagi air mendidih perlahan selama 30 minit.Cucuk dengan chop stick di bahagian peha untuk melihat sama ada ayam sudah masak.
  3. Setelah ayam masak, tutup api, keluarkan dan rendam ayam dalam air ais untuk menyejukkannya dan menghentikan proses ayam dari terus masak.Ini akan menjadikan kulitnya rangup dan isinya lembut.Buang halia dan daun bawang.Simpan air rebusan untuk kegunaan lain.
  4. Untuk memasak nasi:Tos beras yang direndam.Panaskan 2 sudu besar minyak dari lemak ayam, masukkan bawang putih dan halia sehingga wangi.Masukkan beras dan goreng sekejap dalam 2 minit.Masukkan minyak sesame dan garam.Masukkan air rebusan ayam dan masaklah dalam periuk elektrik.Jika suka boleh juga letak daun pandan.
  5. Sementara nasi masak, keluarkan ayam dari ais dan lumurkan luar dan dalam dengan minyak sesame.Potong ayam untuk dihidangkan.atau boleh juga dipotong dahulu sebelum melumur.Sebelum dihidang tuang sos ayam ke atas ayam yang dipotong.
  6. Untuk membuat cili sos:Kisar smua bahan sehingga halus.
  7. Untuk membuat sup:Panaskan sup dan masukkan garam, bawang goreng dan daun bawang sebagai hiasan.
Hidangkan nasi ayam dengan sos cili, dark soy sauce, hirisan timun dan sup.Letakkan daun ketumbar (tak letak) atas ayam dan sedikit atas nasi.

Pautan :

Lawatan Ke Medan Indonesia













Lake Toba Nightlife

APAM BALIK RANGUP

 
Bahan-bahan:

  • ½ cawan gula pasir
  • 1 biji telur
  • 1 ½ cawan air
  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder

Bahan2 tabur:

  • Gula Pasir
  • Jagung Krim
  • Kacang tanah - ditumbuk kasar
Cara-cara membuatnya:
1. Blend gula dan telur hingga kembang.
2. Masukkan air dan blend lagi.
3. Masukkan tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, blend hingga sebati.
4. Panaskan kuali ‘non stick’ atau sapukan planta sedikit jer pada acuan apam balik.
5. Tuang 1 senduk adunan tadi… nipiskan supaya rangup bila masak.
6. Biarkan seketika, kemudian tabur gula, jagung krim dan kacang dan tutup seketika.
7. Apabila sudah masak, angkat dan lipat dua

K/T : Cik Ruby

Disini pun ada cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...