Selasa, 6 Januari 2015

Cara Membuat Rawon Istimewa Pasti enak dan Mantap

Rawon atau sering juga disebut nasi rawon karena penyajiannya selalu bersama nasi dan pelengkap lain, adalah sebuah menu masakan yang berupa sup daging dengan bumbu yang sangat khas karena adanya penggunaan buah kluwek dalam membuatnya. Rawon sendiri meskipun sangat dikenal sebagai menu makanan khas Jawa Timur (seperti Surabaya), akan tetapi dikenal juga oleh masyarakat di Jawa Tengah bagian timur ( seperti daerah Surakarta).
Daging yang digunakan untuk membuat rawon umumnya adalah daging sapi yang dipotong kecil-kecil. Bumbu supnya yang sangat khas masakan Indonesia, yaitu campuran bahan-bahan seperti bawang merah, bawang putih, lengkuas (laos), ketumbar, serai, kunyit/kunir, cabe, buah kluwek, garam, serta minyak nabati. Semua bahan tersebut (kecuali serai dan lengkuas) dihaluskan. Warna gelap khas sup rawon dihasilkan dari buah kluwek. Nah resep yang akan dibagikan kali ini adalah Cara Membuat Rawon Istimewa Pasti enak dan Mantap.
Bahan-bahan rawon :
  • 500 gram dinging rawon (biasanya daging sapi)
  • 5 daun bawang, di iris/cincang halus
  • 6 siung bawang merah, iris halus
  • 2 liter air
  • 5 lembar daun jeruk
  • 2 batang serai
  • 1 sendok teh garam
  • ½ sendok teh gula
  • Minyak Goreng secukupnya

Bumbu-bumbu yang dihaluskan :
  • 1 ½ sendok teh merica bulat
  • 2 sendok teh ketumbar
  • 3 siung bawang putih
  • 3 cm jahe
  • 4 cm kunyit
  • 3 cm lengkuas
  • 2 mata asam Jawa
  • 5 buah kluwek hitam yang manis dan gurih

Bahan untuk membuat sambal :
  • 3 buah cabe merah
  • 2 siung bawang merah
  • 1 sendok terasi goreng
  • ½ sendok teh garam
  • 1 sendok th gula
  • 100 gram tauge pendek
Rawon Istimewa


Cara Membuat Rawon Daging Sapi :
  1. Rebus daging hingga empuk, selanjutnya angkat dan potong-potong.
  2. Masukkan kembali daging yang sudah dipotong-potong ke dalam kaldu, masukkan pula serai, daun bawang, daun jeruk, gula serta garam, kecilkan apinya,
  3. Tumislah bawang merah hingga harum, masukkan bumbu yang telah dihaluskan sebelumnya, tumislah hingga harum dan matang, lalu masukkan kedalam rebusan daging.
  4. Masaklah hingga bumbu meresap dan matang.
  5. Membuat Sambal :
  6. Gorenglah cabe dan bawang merah kemudian haluskan dengan garam, gula dan terasi.
  7. Jika sudah cukup halus masukkan tauge pendek mentah, aduk rata.
  8. Hidangkan rawon dan sambal tauge serta empal daging goreng, telur asin dan kerupuk udang.

 Hmmm.... hidangan yang mantap bukan? Selamat mencoba dan berkreasi.

Jum Melawat Geleri Diraja Selangor..

Geleri ini terletak
Di Bandar diRaja Klang

Klang Selatan 
Bersebelahan dengan pejabat POS
berhadapan dengan  
RHB Bank.
Gambar di ambil dari pelajar UKM

Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz
Pengawal keselamatan 
Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj Ibni Almarhum Sultan Hishamuddin Alam Shah Alhaj
Salasilah Kesultanan
Sejarah awal kehidupan almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al Haj
Tugas-tugas diraja
Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agung Kesebelas
Koleksi Diraja
Ruang Pameran Sementara
Perbara Tembaga yang diwarisi oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj sejak turun temurun yang digunakan oleh istana untuk upacara keagamaan
Dekorasi pejabat Almarhum
Kapal Bugis
Kaedah gabungan antara teks bergambar dengan artifak
Ruang untuk koleksi diraja dengan meletakkan mahkota di tengah-tengah ruang.
Nobat Diraja Selangor
Model istana Alam Shah
Kaedah perletakan koleksi sudu-sudu yang diperolehi Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj setiap negeri yang dilawatinya 
Koleksi topi besi pahlawan Jepun  
Kaedah mempamerkan koleksi pedang  Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj
Kumpulan penyelidik bergambar kenangan di bangunan Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz bersama-sama kakitangannya



Kuih Puteri Mandi

 

Makanan Tradisional Terengganu

Bahan-bahan:

  • 1 paket tepung pulut
  • 2 1/2 cawan air
  • sedikit pewarna

Inti:
  • 1 biji kelapa  muda - diparut
  • Gula melaka secukupnya
  • daun pandan
  • Air secukupnya

Cara Membuat:

  1. Masukkan tepung pulut  ke dalam satu bekas, tambahkan air sedikit-sedikit sambil dikacau. Air tak perlu banyak. Cukup untuk menguli hingga tepung tak melekat kat bekas .Masukkan pewarna mengikut citarasa sendiri. Biasa diguna hijau la. yang biru xder.
  2.  Didihkan setengah periuk air.
  3. Ambil sedikit adunan tadi, gentel bulat-bulat dan tekan sedikit tengahnya. Masukkan ke dalam air mendidih. Buat sehingga habis.
  4. Apabila masak adunan akan timbul. Angkat mana2 adunan yang timbul tu  dan masukkan ke dalam semangkuk air sejuk untuk mengelakkan 'puteri-puteri' tadi melekat.
  5. Untuk Intinya pula, masak air, kemudian masukkan gula,garam dan daun pandan. Kacau hingga gula larut.
  6. Masukkan kelapa parut putih tadi. Kacau hingga pekat. 
  7. Puteri-puteri tadi bolehlah dicampak ke dalam inti tadi. Gaul hingga rata.
  8. Bolehlah dihidangkan apabila sudah sejuk.
Asal :
Info Lawatan :




Disini pun ada cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...