Selasa, 14 Oktober 2014

Resepi Biskut Makmur Kacang Hazel


Resepi Biskut Makmur Kacang Hazel

Biskut Makmur Kacang Hazel
haha hari ni aku nak kongsi biskut yang agak senang dan tradisional tapi dipermudahkan siket sebab letak je kacang hazel sebijik sebijik inilah dia memperkenalkan Resepi Biskut Makmur Kacang Hazel. Sedap beb! Okey takmo citer panjang kita teruskan ke bahan-bahannya… Bahan bahan untuk Makmur Kacang Hazel ini ialah..

1
1kg tepung gandum
  400g minyak sapi
 400g kacang hazel
 200g susu tepung
 250g gula aising
 Cup Kertas
ha senangkan sikit je barangnya cuma kacang hazel tu mahal sket la.Okey cara-cara untuk membuat Resepi Biskut Makmur Kacang Hazel :

1. Ayak tepung


2. Goreng tepung tanpa minyak sebentar dan kacau-kacau ini untuk mengebukan adunan


3. Pada masa yang sama panaskan oven kemudian bakar kacang hazel sebentar agak-agak masak je, klau tak rangup lagi pun xpe sebab nanti nak bakar jugak lagi sekali nanti hangit plak. bleh jugak goreng tanpa minyak macam tepung tadi. tapi selalunya aku bakar je kejap.


4. Masukkan tepung dalam bekas, kemudian masukkan minyak sapi dan uli uli hingga jadi doh




http://www.fieza.net/wp-content/uploads/2014/08/6.jpg
 
Resepi Biskut Makmur Kacang Hazel

5. Kemudian ambil sedikit doh, masukkan kacang hazel dan bulatkan. Atur di dulang dan bakar  dalam 20 minit dengan suhu 150 darjah.

 Biskut Makmur Kacang Hazel




6. Setelah masak dan masih panas golekkan di atas susu tepung yang di campur dengan gula tapi kalau tak nak susu tepung, letak gula je pun ok lebih manis. klau letak susu tepung jadi kurang manis sket. jadi ikut selera masing-masing lah.


7. Kemuadian masukkan ke dalam cawan kertas & siap!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Disini pun ada cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...