Khamis, 6 Mac 2014

Masak Lemak Ikan Haruan



Bbahan-bahanya :-

Seekor ikan haruan sedang besar
Kuncit hidup 1 inci
Halia 1 1/2 inci
1 biji santan kelapa segar
Asam keping (Asam gelugur)
Cili padi 
Garam
Serbuk perasa
Dua batang serai segar
Sehelai Daun Kunyit.

Cara-caranya :

Semua bahan-bahan kecuali serai dan daun kunyit ti tumbuk.Panaskan santan kelapa dan masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi,Masukkan ikan haruan dan kacau perlahan-lahan supaya santan tidak berketul
Ketika ini masukkan serai dan daun kuncit sedikit cili api dan sekeping asam keping, janagan lupa garam dan serbuk perasa dimasukkan secukup rasa.Biar seketika sehingga santan memdidih, dah masak dan boleh di hidang untuk makan tengah hari....

Cuba lah resepi ini.


Ikhlas dari (Kucing Marau)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Disini pun ada cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...