Gambar hiasan
Bahan-Bahannya :-
2 ikat pucuk waloh ( pucuk labu lemak)
6 - 7 biji buah waloh anum (buah labu baby)
(pastikan buah labu tersebut masih lagi berbulu halus tanda ia masih baby)
2 - 3 biji bawang kecil
2 - 3 ulas bawang putih
1 biji santan kelapa segar
Garam
Cara-caranya :-
Bersihkan pucuk waloh buang yang tidak diperlukan dan cuci bersih-bersih dan di potong-potong begitu juga dengan buah labu baby tadi di belah empat setiap biji. Setelah di cuci dan di potong biarkan dia tos. Sementara pucuk waloh dan buah baby waloh itu tos boleh lah anada menghiris halus bawang merah dan bawang putih tadi.
Setelah semua nya siap sedia untuk di masak, boleh mulakan dengan memanaskan periuk dan terus di masukkan santan kelapa segar, masukkan buah baby waloh tadi juga masukkan serentak hirisan bawang jangan lupa masukkan sekali garam secukup rasa bila buah baby waloh tadi sudah mula masak baru di masukkan pucuk waloh tadi.
Setelah mendidih itu tanda nya gangan pucuk waloh sudah masak dan boleh di hidangkan untuk santapan tengah hari. Untuk menambah selera lagi buat sambal belacan sebagai lawan pada gangan pucuk waloh dan ikan goreng masin atau ikan air tawar..... Mmmuahhh alhamdulillah.....
Selamat mencuba ikhlas (Kucing marau)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan