Selasa, 14 Oktober 2014

Resepi Biskut Makmur Kacang Hazel


Resepi Biskut Makmur Kacang Hazel

Biskut Makmur Kacang Hazel
haha hari ni aku nak kongsi biskut yang agak senang dan tradisional tapi dipermudahkan siket sebab letak je kacang hazel sebijik sebijik inilah dia memperkenalkan Resepi Biskut Makmur Kacang Hazel. Sedap beb! Okey takmo citer panjang kita teruskan ke bahan-bahannya… Bahan bahan untuk Makmur Kacang Hazel ini ialah..

1
1kg tepung gandum
  400g minyak sapi
 400g kacang hazel
 200g susu tepung
 250g gula aising
 Cup Kertas
ha senangkan sikit je barangnya cuma kacang hazel tu mahal sket la.Okey cara-cara untuk membuat Resepi Biskut Makmur Kacang Hazel :

1. Ayak tepung


2. Goreng tepung tanpa minyak sebentar dan kacau-kacau ini untuk mengebukan adunan


3. Pada masa yang sama panaskan oven kemudian bakar kacang hazel sebentar agak-agak masak je, klau tak rangup lagi pun xpe sebab nanti nak bakar jugak lagi sekali nanti hangit plak. bleh jugak goreng tanpa minyak macam tepung tadi. tapi selalunya aku bakar je kejap.


4. Masukkan tepung dalam bekas, kemudian masukkan minyak sapi dan uli uli hingga jadi doh




http://www.fieza.net/wp-content/uploads/2014/08/6.jpg
 
Resepi Biskut Makmur Kacang Hazel

5. Kemudian ambil sedikit doh, masukkan kacang hazel dan bulatkan. Atur di dulang dan bakar  dalam 20 minit dengan suhu 150 darjah.

 Biskut Makmur Kacang Hazel




6. Setelah masak dan masih panas golekkan di atas susu tepung yang di campur dengan gula tapi kalau tak nak susu tepung, letak gula je pun ok lebih manis. klau letak susu tepung jadi kurang manis sket. jadi ikut selera masing-masing lah.


7. Kemuadian masukkan ke dalam cawan kertas & siap!


Resepi Nasi Briyani Udang Daun Ketumbar Oleh Chef Kamarul


Resepi Nasi Briyani Udang

Cadangan hidangan : 10 Orang
Bahan Bahannya :
3 Cawan Beras Basmathi (basuh & toskan)
3 1/2 Cawan Air
1 Cawan Susu Cair
1 Sudu Besar Susu Pekat
8 Ekor Udang Besar (500gm)
50gm Rempah Briyani (jadikan pes)
2 Sudu Besar Minyak Sapi
4 Biji Bawang merah ( dihiris)
3cm halia (dihiris)
4 ulas Bawang Putih ( dihiris)
1 Sudu Besar Air Mawar
3-4 Ketul Rempah Kasar (campuran bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkih)
1 Tin Kecil Puri Tomato
1 Tangkai Kecil Daun Ketumbar
1/2 Cawan Kacang Gajus
1/2 Cawan Kismis
Garam secukup rasa
Cara-Cara Resepi Nasi Briyani Udang :

Resepi Nasi Briyani Udang

1. Panaskan periuk & masukkan minyak sapi. Tumis bawang merah, halia, bawang putih dan rempah kasar hingga wangi.
2.Masukkan rempah briyani dan tumis seketika.
3.Kemudian tuangkan puri tomato dan kacau rata.
4. Masukkan udang, biar separuh masak, angkat dan ketepikan.


 Resepi Nasi Briyani Udang

5. Masukkan beras dan kacau rata.
6.Tuangkan air, susu cair, susu pekat, dan garam. Kacau rata dan tuangkan ke dalam periuk nasi bersama Udang dan biarkan sehingga nasi masak.
7. Taburkan daun ketumbar, kismis, kacang gajus, air mawar sebelum dihidang.


Resepi Nasi Briyani Udang

OK DONE… SELAMAT MENCUBA & KONGSIKAN HASIL KORANG ok.. (saya sendiri pun tak cuba lagi hihihi)

Asal :

Info Lawatan :

Disini pun ada cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...