Isnin, 17 Februari 2014

Mandai (Masakan Banjar)



Kalau di Kelantan terkenal dengan nasi kerabu dengan budunya, Terengganu dengan keropok lekor...Pahang dengan gulai  asam rom, atau patin sungai masak tempoyak... manakala Johor dengan masakan asam pedasnya, Negeri Sembilan pula popular dengan masak lomak cili api... , Penang dengan nasi kandar  atau Char Koay Teow...Kedah pun tak kurang hebat.. ikan pekasam, laksa asam... Perak dengan gulai tempoyak ikan sungai...Melaka pula terkenal dengan belacan dan cencaluk...

Hmmm...pendek kata, Malaysia ni memang unik, belum termasuk dengan Sabah dan Sarawak yang terkenal dengan suku kaum yang pelbagai.. dengan makanan yang pelbagai gaya dan rupa....semuanya sedap dan punya keunikan tersendiri.. memang semuanya hebat!! Memang tak larat  nak tulis kat sini, tujuh hari tujuh malam memang tak habis lagi....Sebagai penutup cerita, kalau kita dicampakkan ke mana2 tempat sekalipun di dalam Malaysia ni, jangan risau  pasal nak cari makan.. kat mana2 je, memang macam2 ada... dan yang penting sekali...HALALAN TOYYIBA....
Di sini, saya nak kongsikan satu lagi  hidangan unik yang ada di dalam negara kita.. iaitu Mandai....  Mandai ialah kulit cempedak atau kulit nangka yang dibuat jeruk.  Hanya orang jawa keturunan Banjar sahaja yang tahu membuat dan makan mandai ni..  Saya tahu dan pandai makan mandai ni sebab ada salah seorang ahli keluarga saya yang berkahwin dengan orang Banjar... pernah belajar buat mandai ni, tapi masa tu tak berapa menjadi... 

Untuk pengetahuan kawan2... mandai ni lebihkurang macam lobak asin, tapi mandai ada keunikan sendiri, dari segi rasa.. ada rasa masin dan manis aroma cempedak..  Saya buat mandai minggu lepas, kebetulan makcik saya datang dan bawak buah  cempedak.. Isinya digoreng dan kulitnya saya kupas, untuk dibuat mandai.
 

Terima kasih kepada rakan facebook saya Waheeda Wagiran, yang beri tunjuk ajar cara2 buat mandai ni.   Jeruk kulit cempedak atau mandai ni sedap digoreng begitu aje, campur dengan hirisan bawang besar, cili merah... (saya guna cili padi) dan ikan bilis atau udang kering.  Goreng kering2 dengan minyak sedikit.  Kemudian makan dengan nasi panas..  Mandai ni juga boleh dicampur ke dalam masak lemak cili api ikan, biasanya ikan darat atau ikan sungai..

Cara2 Membuat Mandai

Kulit cempedak, dibuang kulit luar dan dipotong kecil.  Kemudian dicuci dan toskan. Masukkan ke dalam balang.   Sediakan air dan garam secukupnya dan dimasak hingga mendidih.  Apabila dah suam2 kuku, masukkan ke dalam balang yang diisi dengan kulit cempedak tadi.  Tutup balang dan peram sehingga seminggu, baru boleh digunakan. Selepas seminggu, kulit cempedak dah jadi keras dan agak masin.  Jadi, jika hendak dimasak, perlu direndam di dalam air dan perah kering2 untuk membuang masinnya.   

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Disini pun ada cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...