Rabu, 19 Februari 2014

PECHEL LELE




Kali ni saya nak kongsikan satu lagi resipi kegemaran keluarga saya... pechel lele.. iaitu pechel ikan keli..... Masakan orang jawa.. tapi orang Terengganu pun suka makan tau... jangan marah!!

Masaknya pun mudah.. ikan keli yang dibersihkan dan dikelar2.. Kemudian digaul garam kunyit dan dibakar sampai masak... (nak goreng pun boleh).

Untuk menyediakan kuahnya, isi cekur, bawang putih, bawang merah dan cili padi ditumbuk lumat dan dicampur ke dalam santan pekat.. Tambah asam keping dan garam secukup rasa.  masak sampai mendidih..  Campurkan hirisan daun cekur ke dalam kuah. Siramkan ke atas ikan keli yang telah dibakar tadi... Siap!!

nota : selain ikan keli, ikan pari atau ayam pun boleh dimasak dengan cara begini.. tapi jgn panggil pechel lele tau.. lele tu untuk ikan keli aja..  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Disini pun ada cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...