Isnin, 3 Mac 2014

Pangat Pisang ( Sarawak Pisanag ( Banjar))



berikut ini saya menyampaikan cara untuk membuat serawa pisang
berikut ini bahan-bahannya :

1. 10 biji pisang cukup masak, di potong melintang 
2. 500 grm biji sagu
3. 250 ml air 500 ml santan 
4. 3 helai daun pandan
5. 250 grm gula merah
6. 250 grm gula pasir
7. 1-2 sudu garam (secukup rasa)

cara membuat :

Masak gula merah, gula pasir, dan garam dengan 250 ml air hingga larut kemudian tambahkan santan dan daun pandan. Masak dengan api kecil sambil terus dikacau.


Sebelum mendidih, 
masukkan pisang yang sudah dipotong-potong tadi dan biji sagu. Di kacau hingga mendidih dan pisang masak.
Penget Pisang (Sarawak Pisang ) siap untuk disajikan.

Catatan : 


Pastikan santan tidak sampai pecah dan berketol dengan cara mengacau pengat secara konstan. Jangan biarkan pengat terlalu lama mendidih. Jangan pula memanaskan pengat berulang ulang karena hal tersebut akan membuat kuah pengat menjadi berminyak. Setiap membuat hidangan dengan santan, meskipun hidangan itu manis, gunakan garam secukupnya. Garam akan memberikan rasa gurih pada santan. 


Untuk lebih sedap lagi pengat yang sudah dingin di masuk kan kedalam peti sejuk selama 45 minit hingga 1 jam baru di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Disini pun ada cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...