- 500g daging
- serbuk kunyi
- 1 labu bawang besar dipotong bulat
- 1 inci halia diketuk
- air asam jawa
- garam dan sedikit gula
- 5 tangkai cabai basah
- 3 tangkai cili api merah
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
Cara-cara:
- Daging direbus hingga empuk kemudian hiris nipis2.
- Gaul daging bersama kunyit dan sedikit garam. Biarkan seketika kemudian bolehlah digoreng. Apabila masak, toskan. Ketepikan.
- Tumis bahan dikisar dan halia menggunakan minyak menggoreng tadi hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa,kacau. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Dah elok rasa tu...bolehlah dimasukkan daging goreng tadi..kacau bagi mesra. Masukkan bawang besar dan gaul rata. Matikan api. Siap
- Untuk hiasan boleh disusun daun sup disekeliling pinggan dan ditabur daun bawang yang dipotong kecil diatasnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan