Selasa, 6 Januari 2015

Kuih Puteri Mandi

 

Makanan Tradisional Terengganu

Bahan-bahan:

  • 1 paket tepung pulut
  • 2 1/2 cawan air
  • sedikit pewarna

Inti:
  • 1 biji kelapa  muda - diparut
  • Gula melaka secukupnya
  • daun pandan
  • Air secukupnya

Cara Membuat:

  1. Masukkan tepung pulut  ke dalam satu bekas, tambahkan air sedikit-sedikit sambil dikacau. Air tak perlu banyak. Cukup untuk menguli hingga tepung tak melekat kat bekas .Masukkan pewarna mengikut citarasa sendiri. Biasa diguna hijau la. yang biru xder.
  2.  Didihkan setengah periuk air.
  3. Ambil sedikit adunan tadi, gentel bulat-bulat dan tekan sedikit tengahnya. Masukkan ke dalam air mendidih. Buat sehingga habis.
  4. Apabila masak adunan akan timbul. Angkat mana2 adunan yang timbul tu  dan masukkan ke dalam semangkuk air sejuk untuk mengelakkan 'puteri-puteri' tadi melekat.
  5. Untuk Intinya pula, masak air, kemudian masukkan gula,garam dan daun pandan. Kacau hingga gula larut.
  6. Masukkan kelapa parut putih tadi. Kacau hingga pekat. 
  7. Puteri-puteri tadi bolehlah dicampak ke dalam inti tadi. Gaul hingga rata.
  8. Bolehlah dihidangkan apabila sudah sejuk.
Asal :
Info Lawatan :




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Disini pun ada cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...