Khamis, 9 Oktober 2014

Kerutuk Ayam/Daging

Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam @ 1kg daging
  • 1 biji santan kelapa (pekat)
Bahan utk kisar
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 10-15 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih
  • 1 peket rempah kerutuk ayam/daging (xingat jenama apa..try cari babas atau adabi)
  • 2sudu besar kerisik
Bahan utk menumis
  • sedikit bunga cengkih, bunga rawang, kulit kayu manis bunga
  • 4 sudu besar cili boh(nak pedas tambah lg)
Cara-cara
  1. kisar bahan yang utk dikisar.. kemudian peratkan dengan ayam..
  2. tumis bahan yang utk ditumis shingga garing..
  3. masukan ayam dan biarkan sehingga ayam itu separuh masak..
  4. kemudian masukan santan, kacau sebati dan biarkan menidih sehingga pekat..
  5. sedia untuk di hidang...selamat mencuba ..hihihiiii..
Asal:

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Disini pun ada cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...