Gambar hiasan
Bahan-bahan
Ikan air tawar...
1/2 kg ikan, disiang dan dibersihkan
(sebaigusnya dengan air asam/limau nipis)
1 biji nenas, kupas dan potong2
sedikit daun kesum
1 sudu makan ketumbar
2 keping asam keping
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Air 500ml untuk kuah
Bahan-bahan perlu di kisar
3 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1 inci halia
1 batang serai
1/2 inci kunyit hidup
2 biji cili besar (merah)
5 biji cili padi merah
Cara-cara membuatnya
Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau. Masukkan nenas. Kacau rata dan masak sebentar. Kemudian, masukkan 500 ml air masak sehingga mendidih, baru masukkan ikan dan garam secukup rasa. Akhir sekali tambahkan daun kesum. Bila ikan masak, dah boleh dihidangkan.
Lawatan : Ke Turki
Ke Beijing
Tiada ulasan:
Catat Ulasan