Ahad, 15 Februari 2015

Ikan Masak Nenas...

 
 Gambar hiasan

Bahan-bahan

Ikan air tawar...
1/2 kg ikan, disiang dan dibersihkan
(sebaigusnya dengan air asam/limau nipis)
1 biji nenas, kupas dan potong2
sedikit daun kesum
1 sudu makan ketumbar
2 keping asam keping
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Air 500ml untuk kuah

Bahan-bahan perlu di kisar

3 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1 inci halia
1 batang serai
1/2 inci kunyit hidup
2 biji cili besar (merah)
5 biji cili padi merah

Cara-cara membuatnya

Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau. Masukkan nenas. Kacau rata dan masak sebentar. Kemudian, masukkan 500 ml air masak sehingga mendidih, baru masukkan ikan dan garam secukup rasa. Akhir sekali tambahkan daun kesum. Bila ikan masak, dah boleh dihidangkan.

Lawatan : Ke Turki
                  Ke Beijing

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Disini pun ada cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...