Ahad, 9 Mac 2014

Masak Lemak Pucuk Katu Dengan Hubi Layap

Gambar Hiasan

Gambar hiasan

Bahan-bahanya :-

2 cekak pucuk katu (pucuk manis)
2 biji ubi keledek putih, saiz sederhana (kalau besar guna sebiji)
3 urat kacang panjang  
1-2 gm udang kering, cuci dan rendam 10 minit
1 biji bawang besar, hiris halus
4 ulas bawang putih, dihiris halus
1 biji santan kelapa segar
Garam 

Cara-Cara membuatnya :-
  1. Pucuk katu di rurut (singkan dari batangnya) cuci dan toskan. Keledek dikupas, dan dipotong atau di belah empat (mengikut cita rasa) kemudian rendam untuk beberapa ketika. Sekarang udang kering yang di rendam tadi sudah boleh di toskan. Kacang panjang dikerat pendek. Tumbuk udang kering yang sudah tos hingga hancur. 
  2. Toskan ubi keledek, masukkan ke dalam periuk bersama2 bawang besar hiris, bawang putih, udang kering dan santan cair. Kacau rata dan masak hingga keledek 1/2 empuk, masukkan kacanng panjang. Sementara itu ramas pucuk manis, kemudian masukkan ke dalam periuk.
  3. Bila pucuk manis lembut,perasakan dengan garam secukup rasa. Kacau perlahan dan biar mendidih dengan api kecil dan kacau selalu. 
  4. Bila sudah masak dah boleh hidangkan untuk makan tengahari, untuk tambah selera jangan lupa sambal belacan dan ikan masin atau ikan goreng.
 Selamat mencuba Ikhlas (Kucing Marau)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Disini pun ada cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...