Sabtu, 29 Mac 2014

Singgang Daging (Banjar)




Bahan-bahan (A) untuk merebus

1kg daging campur sedikit tetel jika ada
1kg tulang rusuk
1 inci halia, 
1 labu bawang putih
asam keping secukupnya
Air secukupnya untuk merebus daging


Bahan-bahan (B) untuk dikisar

20 biji bawang merah
1 labu bawang putih
2 sudu ketumbar
1 inci halia
2 inci lengkuas
1 inci kunyit

7 biji cili kering

Garam dan serbuk perasa

Cara Menyediakannya
Rebuskan daging dan tulang rusuk dengan, halia dan bawang putih 
yang di ketok hingga empuk. 

setelah empok masukkan bahan-bahan yang di kisar tadi, 
masuk asam gelugur, masuk sedikit garam 
dan serbuk perasa secukup rasa. 

Pastikan ia benar-benar masak ia itu hingga mendidih dan supaya ada 
sedikit pedas masukkan cili kering yang di potong-potong tadi. 
Jika sudah masak tunggu apa lagi hidangkan lah dan nikmatinya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Disini pun ada cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...