Saya tak pernah makan nasi dengan belimbing buluh jeruk..
Sedap rupanya.. Memang membuka selera.. Apa lagi, saya
mintak sket, dengan akak ofis, nk bawak pulang.. Kebetulan
lak, kat rumah ada jeruk limau kasturi... Belimbing jeruk tu t
ak jadi dimakan dengan nasi, sebaliknya saya campurkan
dalam acar limau ni..
Cara membuat jeruk limau
Limau kasturi dibelah2 dan taburkan sedikit garam.
Masukkan dalam botol kaca. Peram sehingga limau
berubah warna. Masukkan gula pasir hingga menutupi
keseluruhan limau. Peram lagi hingga gula mencair.
Simpanlah beberapa hari sebelum digunakan.
Cara membuat jeruk belimbing buluh - baru dapat resipi
tengah hari tadi, dari Kak Zie.. senior kt ofis.. Thanks Kak Zie
Belimbing buluh dicuci bersih dan rendam air kapur
2 jam.Toskan. Gaulkan dengan garam, gula dan
tambah sedikit cuka. Tak perlu campur air, sebab
belimbing buluh akan mengeluarkan air apabila diperam..
Bila nampak dah berair, bolehlah dimakan..
Acar Limau - resipi ni boleh ditokok tambah ikut citarasa
sendiri..Kalau mahu cuba, silakan..
500gm Limau jeruk
20 biji Belimbing buluh jeruk
1 paket Halwa buah pala
Buah prune
Kismis
Kurma
10 biji bawang merah kecik
5 biji bawang putih kecik
Cili padi jeruk
1 cawan cuka
2 - 2 1/2 cawan gula
bahan2 untuk menumis
minyak untuk menumis
sedikit halia, bawang putih dan bawang merah, dihiris halus
1 sudu teh biji sawi
2 senduk cili kisar
1 sudu ketumbar
1/2 sudu jintan manis
1/2 sudu jintan putih
Cara2 membuatnya
Panaskan minyak dan tumiskan biji sawi bahan2 yang dihiris
sampai kuning. Masukkan cili kisar dan rempah2.
Masak sampai garing, campurkan gula dan cuka.
Bila pekat, campurkan semua buah2 jeruk.
Masak sampai kering dan pekat. Sesuaikan rasa.
Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan