Makanan Tradisional Melayu ( Asam Pedas )
Bahan-Bahan
- 1 ekor ikan merah sederhana besar - di potong
- 2 biji tomato-belah 4
- secekak daun kesom-agak2lah ya
- 1 btng bunga kantan-belah 2
- 1 btng serai- di ketuk
- 3/4 cawan air asam jawa (3 sb asam jawa, bancuh dngn 1/2 cwn air)
- Garam dan sedikit gula
- minyak utk menumis
Bahan Kisar
- 1 cawan cili kisar
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
- 1 biji bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan, dibakar
- 1 sudu kecil lada hitam biji*(*di tumbuk kasar)
- Air secukupnya -dlm 4 cwn
Cara-Cara
- Ikan di siang, bersihkan, cuci dan toskan. Sementara itu belah tomato dan ketepikan dulu.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masa menumis guna api sederhana dan sentiasalah di kacau ya.
- Masukan air dlm 1 cwn dan biarkan mendidih.
- Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
- Tambah tomato, bunga kantan dan daun kesum. Tambahkan air dlm 3 cawan lagi. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing2 ya.
- Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar masak dengan api sederhana. Rasa dan jika ok boleh matikan api, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan