Jumaat, 14 Februari 2014

Makanan Tradisional Melayu ( Lontong Jawa )




> Lontong adalah hidangan Asia yang diperbuat daripada beras mampatan yang kemudian dipotong menjadi kuih kecil.
Hangat di Indonesia dan Malaysia, hidangan biasanya dihidangkan sejuk atau pada suhu bilik dengan lauk sos berasaskan seperti gado-gado dan salad, walaupun boleh dimakan sebagai iringan untuk masakan lain seperti Sate dan kari. Hal ini juga digunakan dalam Soto sebagai alternatif untuk mie sohun.

> Lontong secara tradisional dibuat dengan perebusan beras sampai setengah matang dan pembungkusan erat-erat ke dalam daun pisang yang digulung. Daun dijanjikan dan dimasak dalam air mendidih selama sekitar 90 minit. Setelah beras disalut telah disejukkan, itu bisa dipotong-potong seukuran gigitan.

Bahan-bahan:

--400g kelapa parut
--200ml air suam
--30g cili kering
--400g udang kering
--10g kunyit
--Sengkuang 200g kacang
--50g kobis
--20g serai
--200g tahu
--800g beras kuih
--4 sudu besar kelapa parut (Digoreng dalam kuali)
--Garam secukupnya

Cara-cara membuatnya:

--Campurkan parutan kelapa dengan air hangat. 
--Perahkan santan.
--Panaskan 6 sdm minyak dalam wajan sampai panas.
--Tanah tumis cili kering,udang kering,kunyit dan kemiri sampai wangi.
--Tuang santan dan didihkan dengan api sedang.
--Tambah kacang sengkuang, kacang panjang dihiris kasar dan garam.
--Atur kuih beras dikompressi pada melayani piring.
--Tambah sayur kari kemudian taburi dengan kelapa parut.
--Atas telur dibelah dua.
--Sajikan dengan cabai pate bagi mereka yang suka panas.


Makanan Tradisional Melayu : Klik sini

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Disini pun ada cerita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...